Dieta pe perioade


       Schema Perioada I Perioada II Perioada III 
       A 1 sapt. 2 sapt. 3 sapt. 
       B 2 sapt. 4 sapt. 6 sapt. 

        In functie de surplusul existent, schema A garanteaza 5-8%, iar schema B 10-12% scadere in greutate. 
     Pentru a obtine o pierdere in greutate mai mare, schemele se vor repeta, dupa cum urmeaza: 
Schema A: se poate repeta de cel mult 3 ori pe an, la un interval de 4-6 saptamani; 
Schema B: se poate repeta de cel mult 2 ori pe an, la un interval de 6-10 saptamani. 

          Mecanismul de actiune: 
    Regimul se bazeaza pe teoria conform careia organismul isi creeaza un echilibru propriu prin obisnuinta. 
   Practic, daca este supra-alimentat in mod consecvent, organismul isi regleaza necesarul alimentar la nivelul dobandit prun supra-alimentatie, astfel ca acesta consuma in mod real necesarul fiziologic si stocheaza surplusul, generand obezitatea. 
   Regimul actioneaza astfel incat, in perioada I desfiinteaza echilibrul existent, in perioada a II-a coboara nivelul necesarului alimentar, iar in perioada a III-a stabilizeaza necesarul de echilibru la noul nivel creat. 

      Reguli obligatorii: 
    In toate perioadele, dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa, se va bea o jumatate de litru de apa! 
   Cantarirea se va face obligatoriu o singura data pe zi, dimineata, pe stomacul gol, complet dezbracata. 
   Rezultatul cantaririi se va trece zilnic pe un grafic. 

Alimentatia: 
Atentie: cafeaua si alcoolul sunt inductori de foame! Se vor reduce cat mai mult. 

         Perioada I- 1 saptamana A/ 2 sapt. B 
Alimente interzise: 
Zahar, miere, alcool, fainoase (paine de orice fel, paste, cereale etc.), lactate, grasimi animale de orice fel, carne de porc, vita si pui, cartofi, fasole, mazare, linte, soia, banane, pepene verde, piersici, nectarine si alte fructe cu continut mare de zaharuri; 

Alimente recomandate: 
varza, broccoli, conopida, salata, castraveti, lamai, portocale, grapefruit, mere, telina, morcov, masline, porumb, rosii, ardei; 

Alimente exceptionale: 
oua, carne de peste, fructe de mare, lapte degresat, margarina(100% vedetala), ulei fara colesterol. 

----------------------------------------------------- 
          Perioada II- 2 saptamani A/ 4 sapt. B 

Alimente interzise: 
Zahar, miere, alcool, fainoase (paine de orice fel, paste etc.), carne de porc si de vita, cartofi, fasole, mazare, linte, soia, banane, pepene verde, piersici, nectarine si alte fructe cu continut mare de zaharuri; 

Alimente recomandate: 
varza, broccoli, conopida, salata, castraveti, lamai, portocale, grapefruit, mere, telina, morcov, masline, porumb, rosii, ardei, carne de peste, fructe de mare, lapte degresat, oua; 

Alimente exceptionale: 
carne de pui, branzeturi cu continut scazut de grasimi, cereale, margarina (100%vegetala), ulei fara colesterol. 

----------------------------------------------------- 
         Perioada III- 3 saptamani A/ 6 sapt. B 

Alimente interzise: 
Zahar, miere, alcool, fainoase (paine de orice fel, paste etc.), carne de porc, banane; 

Alimente recomandate: 
varza, broccoli, conopida, salata, castraveti, lamai, portocale, grapefruit, mere, telina, morcov, masline, porumb, rosii, ardei, carne de peste si de pui, fructe de mare, lapte degresat, oua, branzeturi cu continut scazut de grasimi, cereale; 

Alimente exceptionale: 
carne de vita, cartofi, fasole, mazare, margarina (100%vegetala), ulei fara colesterol. 
Reguli de alimentatie: 

Intelepciune populara: “Daca vrei sa mergi la sapa, nu te ridica ghiftuit de la masa.” 

Alimentele recomandate se vor consuma in orice cantitate si in oricate reprize se simte nevoia; 
Alimentele exceptionale se vor introduce doar daca se simte nevoia, insa in cantitati ponderate; 
Alimentele interzise nu se vor consuma decat in cazuri exceptionale; 
Se pot consuma sau evita si alte alimente prin analogie (similitudine) cu cele din grupele prezentate.