Dieta elvetiana clasica



Te ajuta sa pierzi 5 kilograme in doua saptamani daca vei respecta cu strictete regulile dietei. In fiecare zi vei avea acelasi meniu echilibrat, compus din:
-  fructe si legume proaspete;
-  2 pahare de lapte (aproximativ 0,5 litri lapte, de preferat iaurt, lapte batut sau kefir);
-  200 - 300 g peste sau carne slaba de vita (fiarta, inabusita sau la gratar);
-  50 g branza de vaci sau cas;
-  2 oua fierte;
-  paine integrala din cereale (cel mult 50 g/o felie).
Deasemenea, ultima masa trebuie servita cel tarziu la ora 19.
Dieta elvetiana cu un singur aliment pe zi
Te ajuta sa slabesti pana la 7 kilograme intr-o saptamana, fara sa te infometezi. Astfel, vei consuma pe saturate preponderent sucuri de fructe si legume in prima zi, cartofi in a doua zi, orez in a treia zi, fructe proaspete in a patra zi, paste in a cincia zi, legume in a sasea zi si cate putin din toate in ultima zi de regim. Dieta poate fi inceputa in orice zi a saptamanii, in functie de cum consideri ca ti-e tie mai usor s-o urmezi.

Luni - sucuri proaspete din fructe si legume
Pe parcursul intregii zile vei consuma in total 1,5 litri de sucuri proaspete de fructe si legume, dupa preferinte. Prepara-le acasa folosind un storcator pentru ca majoritatea celor din comert contin zahar si diferiti conservanti. Pe langa sucuri mai poti bea apa minerala si ceaiuri din plante, neindulcite. Iata cateva sugestii pentru a te bucura din plin de substantele nutritive si efectele benefice asupra sanatatii a sucurilor de fructe si legume:
-  daca vrei mai multa vitamina C  fa-ti un suc dintr-o portocala, un grapefruit si cateva lingurite de suc de lamaie;
-  mai multa vitamina A obtii din 200 ml suc de morcovi, 100 ml suc de mere si o lingura de ghimbir ras;
-  pentru reglarea digestiei prepara un suc din 100 ml suc de sfecla rosie, 100 ml suc de telina si o lingurita de otet de mere;
-  pentru activarea circulatiei sangelui combina 150 ml suc de ananas cu 100 ml suc de portocale si o lingurita de miez de lamaie tocat;
-  atunci cand ti-e foame pune in blender 300 g castraveti si o lingura de patrunjel tocat, pe care sa le amesteci apoi cu 100 ml suc de rosii si o lingurita zeama de lamaie.

Marti - cartofi
Desi cartofii au fost dintotdeauna incriminati ca ingrasa, nu este chiar asa daca stii cum sa ii prepari. In plus, 100 g cartofi au circa 68 calorii si contin albumina care in combinatie cu lapte sau ou dau un plus de energie organismului. Vei manca pana la un kilogram de cartofi fierti pe zi, la care este ingaduit si un ou fiert, fructe proaspete, o cafea dimineata si ceaiuri din plante peste zi. Iata cateva sugestii pentru a consuma cartofii fierti:
-  taie-i felii sau cubulete si fa-ti o salata (orientala), adaugand putin suc de lamaie;
-  zdrobeste-i, adauga 3 linguri de lapte si putin patrunjel tocat si vei obtine un piure delicios;
-  integreaza-i in supa pasata: trece-i prin sita, adauga apa fiarta cu o lingurita de vegeta si ceva verdeturi.

Miercuri - orez
Orezul elimina toxnele si favorizeaza deshidratarea (eliminarea apei din organism) prin continutul de potasiu. Mai contine vitaminele B si E, precum si saruri minerale ca fier sau magneziu. Fierbe 200 g orez (circa 800 calorii), de preferat orez brun, in apa fara sare timp de jumatate de ora, strecoara-l daca este nevoie si imparte-l in 5 portii pe care sa le consumi pe parcursul zilei. Daca nu-l poti consuma ca atare, poti adauga deasupra cateva lingurite de suc de rosii. Dimineata mai este ingaduita o cafea neindulcita iar pe parcursul zilei multa apa minerala si ceaiuri din plante.

Joi - fructe
Cu exceptia unui mic dejun sarac in calorii, restul zilei vei consuma numai fructe (1,25 kg) proaspete, ca atare sau in salate. Fructele contin multa vitamina C iar enzimele continute stimuleaza metabolismul.
Micul dejun (circa 200 calorii) - o felie paine graham si o felie de carne fripta rece sau branza + un fruct (un mar, o para sau cateva capsuni);
Restul zilei - 1,25 kg fructe (circa 600 calorii), cu exceptia bananelor + o cafea dimineata + apa minerala si ceaiuri din plante neindulcite, macar 1,5 litri.
Vineri - paste
Pe langa un mic dejun cu pana la 200 calorii, restul zilei vei manca 150 g paste uscate (ceea ce inseamna pana la 500 g paste fierte), care iti vor mai aduce inca vreo 650 calorii. Nu uita de cel putin 2 litri de apa minerala si ceaiuri din plante, neindulcite.
Mic dejun - o felie paine graham unsa cu putina margarina si un ou fiert; optional, o cafea ineindulcita;
Restul zilei - se fierb 150 g paste uscate, pe care le poti prepara astfel:
-  peste pastele fierte adaugi 2 linguri cu verdeata tocata (patrunjel, marar etc.) si razi deasupra o lingurita cu varf de branza uscata;
-  peste pastele fierte in apa cu vegeta presari un fir de usturoi verde, tocat marunt;
-  amesteci pastele fierte cu o rosie taiata marunt, 2 linguri de mazare din conserva si o lingurita otet de mere sau suc de lamaie si patrunjel tocat.

Sambata - legume
Pe langa micul dejun ca in ziua precedenta vei consuma la alegere un kilogram de legume si cel putin un litru si jumatate de apa minerala. Acestea contin fibre care absorb apa, ajuta la eliminarea toxinelor si regleaza activitatea intestinelor. Surse bogate de fibre sunt legumele precum morcov, fasole, gulii si conopida.
Legumele pot fi consumate in salate, peste care se adauga 2 linguri de zeama de lamaie sau otet de mere, sau fierte, inabusite, adaugand in apa putina vegeta. La una din mese poti consuma, pe langa legume, 60 g branza degresata.

Duminica - de toate
Ca o rasplata pentru ca ai reusit sa slabesti tinand dieta elvetiana, iti vei compune un meniu de circa 1000 calorii si care totodata sa iti ofere senzatia de satietate:
Mic dejun - un sandwich dintr-o chifla graham sau 2 felii de paine prajita, unse cu putina margarina, o feliuta de branza degresata si felii de rosie;
Pranz - 100 g muschi de vita sau carne de pasare la gratar + o salata de telina si cartofi (o telina de 400 g se fierbe in apa sarata timp de 10 minute, separat se fierb in coaja 125 g cartofi, se curata, se taie si se amesteca, adaugand si o lingura de unt);
Cina - o salata din 100 g salata verde, o ceapa verde, 3 rosii, 100 g ardei, 100 g piept de pui fiert taiat cubulete, o lingura de ulei de masline si una de otet de mere; se mananca eventual cu o felie de paine integrala;
Desert - intre mese poti consuma 125 g capsuni fara zahar;
Pe parcursul zilei - apa minerala si ceaiuri din plante, neindulcite.