Dieta nutritionist

 Urmatoarele produse pot fi consummate fara limite la orice ora:

• Branzeturi pana la 7 % grasime ( branza de vaci slaba, branza cottage, simpla sau cu legume, branzica de casa, branz tip Fagaras, perle de branza cu samantana, branza alba)
• Lapte batut sub 7 % grasime

              Lista urmatoare contine singurele legume pe care le puteti consuma in cantitati nelimitate, numai in stare cruda, pe parcursul intregii diete.
             Exceptie fac dietele care se permite si prepararea legumelor si / sau consumul altor legume suplimentare listei: salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).

          In primele 4 zile nu se vor consuma rosii!!!

Sunt premise urmatoarele alimente in cantitati limitate:

• 1 ou/ zi
• 200g fructe zilnic, in primele 4 zile mere dulci goden Delicios
• 2 lingurite de ulei zilnic, obligatoriu. Nu conteaza felul uleiului, sunt premise toate uleiurile dra nu parjit sau gatit ci folosit numai pentru prepararea salatelor
• O jumatate de pahar de lapte / zi, daca sunteti in prima saptamana de dieta

Obligatoriu se beau multe lichide: minimum 12 pahare de apa pe zi. Este recomandat sa consumati 20 de pahare zilnic. Se pot bea: apa plata, ceai, cafea. Dupa primele 4 zile puteti adauga apa carbogazoasa si racoritoare dietetice (fara zahar/ light) pe baza de zaharina sau aspartame de tip Coca Cola light, Pepsi Max, Seven Up light, Redbull light. Sunt interzise sucurile naturale de fructe fara zahar. Este interzis alcoolul pe intreaga perioada a dietei.

Dupa primele 4 zile, pana la sfarsitul primei saptamani apar urmatoarele modificari: 
• Sunt premise rosiile
• Sunt premise alimentele acre: otet, lamiae
• Este permis orice iaurt pana la 7 % grasime, dar numai iaurturi simple fara fructe sau alte suplimente
• 200g din orice fruct in locul merelor, cu exceptia fructelor tropicale: ananas, mango, banana si struguri. Nu sunt premise fructe uscate sau gatite.
• Se poate consuma guma de mestecat sau bomboane fara zahar de tip Orbit

Sunt absolute interzise:
• Orice aliment acru in primele 4 zile
• Ulei prajit 
• Legume gatite (inclusive fierte)
• Zaharul sau mierea ( se vor folosi indulcitori artificiali)
• Sucuri naturale de fructe, chiar si fara zahar
• Mustar, maioneza, ketchup

Saptamana II- Red II
Primele 4 zile: 

Mic dejun pana la ora 11:
• 2 linguri branzeturi pana la 7% grasime ( 100g)
• Iaurt nelimitat
• Legume crude nelimitat din lista plus o jumatate de rosie
• 1 ou fiert
Pot fi consummate fara limite la orice ora:
• Peste (orice tip): fiert, afumat, la gratar, conservat in suc popriu sau ulei. Uleiul se va scurge foarte bine!!!
• Legume crude: salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.). Se pot consuma muraturi in sare si otet (fara zahar). La salate se va folosi otet si 2 lingurite de ulei. Nu se vor consuma rosii.

Sunt absolute interzise:
• Lapte
• Fructe ( inclusive lamai)
• Prajirea pestelui
• Legume gatite

In ultimele 3 zile al saptamanii II
Mic dejun pana la ora 11:
• 2 linguri branzeturi pana la 7% grasime ( 100g)
• Iaurt nelimitat
• Legume crude nelimitat din lista plus o jumatate de rosie
• 1 ou fiert

Pot fi consummate fara limite la orice ora:
• Carne fiarta sau la gratar de : porc, vita, pui, curcan, ficat, muschi file/ pastrami. Atentie, carnea va fi fara grasime, inclusive pielea de la pui se la elimina.
• Legume crude: salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.). Se pot consuma muraturi in sare si otet (fara zahar). La salate se va folosi otet si 2 lingurite de ulei. Nu se vor consuma rosii.

Sunt absolute interzise:
• Lapte
• Fructe ( inclusive lamai)
• Prajirea carnii
• Legume gatite
• Hambunger
• Crenwusti
• Salam
• mititei

Saptamana III- Yellow III
Primele doua zile si ultimele doua zile ale saptamanii sunt la fel ca in dieta I, adica:

Urmatoarele produse pot fi consummate fara limite la orice ora:

• Branzeturi pana la 7 % grasime ( branza de vaci slaba, branza cottage, simpla sau cu legume, branzica de casa, branz tip Fagaras, perle de branza cu samantana, branza alba)
• iaurt sub 7 % grasime
• 1 ou/ zi
• 200g fructe zilnic, cu exceptia fructelor tropicale
• Legume crude: inclusive rosii, salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).

In cele 3 zile din mijlocul saptamanii si vor consuma nelimitata la orice ora:
• Fructe, cu exceptia celor tropicale
• Legume crude: inclusiv rosii, salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).
• Se pot consuma si fresh-uri

Sunt absolute interzise:
• lapte
• legume gatite
• fructe gatite

Saptamana IV- Green IV
Pe parcursul intregii saptamani se vor consuma urmatoarele alimente: 

Mic dejun:
• 1 felie de paine dietetica
• 2 linguri de branzeturi pana la 7 % grasime ( 100 g)
• Iaurturi pana la 7 % grasime
• Salata de legume crude: inclusiv rosii, salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).

Pranz:
• 150 g peste sau 100 g carne de pui, vita sau 100g pastrami
• Legume crude si gatite (fierte sau coapte) din lista

Cina: 
• La fel ca la micul dejun + 1 ou sau
• La fel ca la pranz

Legumele crude sunt premise in cantitati nelimitate toata ziua!!!
Sunt absolute interzise:
• lapte
• fructe

Saptamana V- Yellow V
Primele doua zile si ultimele doua zile ale saptamanii sunt la fel ca in dieta I, adica:

Urmatoarele produse pot fi consummate fara limite la orice ora:

• Branzeturi pana la 7 % grasime ( branza de vaci slaba, branza cottage, simpla sau cu legume, branzica de casa, branz tip Fagaras, perle de branza cu samantana, branza alba)
• iaurt sub 7 % grasime
• 1 ou/ zi
• 200g fructe zilnic, cu exceptia fructelor tropicale
• Legume crude: inclusive rosii, salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).

In cele 3 zile din mijlocul saptamanii si vor consuma nelimitata la orice ora:
• Carne de porc, vita, pui, curcan, ficat, muschi file la gratr sau fierte. Atentie, fara grsime si fara pielea de la pui.
• Peste fiert, gratar, afumat, conservat
• Salata de legume crude: inclusive rosii ( dar nu mai mult de 3 rosii pe zi), salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).
Sunt absolute interzise:
• Lapte 
• Fructe, inclusive lamai in cele 3 zile
• Legume gatite
• Carne sau peste prajite

Saptamana VI- Red VI

Zilnic se pot consuma:
• Salata de legume crude: inclusive rosii ( dar nu mai mult de 3 rosii pe zi), salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).
• Carne de porc, vita, pui, curcan, ficat, muschi file la gratr sau fierte. Atentie, fara grsime si fara pielea de la pui.
• Peste fiert, gratar, afumat, conservat
• 2 lingurite de ulei/ zi si otet

Sunt absolute interzise:
• Lapte 
• Fructe, inclusiv lamai 
• Legume gatite
• Carne sau peste prajite

Saptamana VII- Yellow VII

In primele 3 zile se vor consuma:
• Salata de legume crude: inclusive rosii ( dar nu mai mult de 3 rosii pe zi), salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).
• 1 ou/ zi
• Branzeturi pana la 7 % grasime ( branza de vaci slaba, branza cottage, simpla sau cu legume, branzica de casa, branz tip Fagaras, perle de branza cu samantana, branza alba)
• iaurt sub 7 % grasime
• 100 g pui, vita sau muschi file sau 100 g ton

Ziua 4 , puteti manaca orice vreti dar:
• mancarea sa nu fie prajita
• nu mai mult de un sfert de ceasca de orez pe zi
• nu mai mult de 2 cartofi pe zi
• nu mai mult de 2 lingurite de mazare pe zi
• nu mai mult de 1 porumb
• nu mai mult de 450 g de fructe
• nu mai mult de 50g nuci sau fructe uscate
• nu mai mult de 2 cupe de inghetata sau o bucata mica de prajitura
• nu mai mult de 50g de ciocolata


In ultimele 3 zile:
• legume crude din lista in cantitati nelimitate
• branzeturi si iaurturi pana la 7 % grasime
• 1 ou/ zi
• 200 g fructe cu exceptia fructelor tropicale, struguri, fructe uscate


Program de mentinere

Produse care pot fi consummate fara limite:
• Carne de vita, pui, curcan, porc, ficat, music file/ pastrami. Carnea sa fie fiarta sau la gratar fara grasime si fara piele in cazul puiului.
• Peste (orice fel) fiert sau la gratar, afumat, conservat
• Branzeturi pana la 7 % grasime ( branza de vaci slaba, branza cottage, simpla sau cu legume, branzica de casa, branz tip Fagaras, perle de branza cu samantana, branza alba)
• iaurt sub 7 % grasime
• Legume crude: inclusive rosii ( dar nu mai mult de 3 rosii pe zi), salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).
• Oua fierte

Controlati-va greutatea- Dieta pe puncte

Folositi lista urmatoare pentru a allege ingredientele dietei dumneavoastra zilnice.
Produse care pot fi consummate zilnic fara limite:
• Carne de vita, pui, curcan, porc, ficat, music file/ pastrami. Carnea sa fie fiarta sau la gratar fara grasime si fara piele in cazul puiului.
• Peste (orice fel) fiert sau la gratar, afumat, conservat
• Branzeturi pana la 7 % grasime ( branza de vaci slaba, branza cottage, simpla sau cu legume, branzica de casa, branz tip Fagaras, perle de branza cu samantana, branza alba)
• iaurt sub 7 % grasime
• Legume crude si gatite: inclusive rosii ( dar nu mai mult de 3 rosii pe zi), salata verde, castraveti, ridichii, varza, ardei gras, gogosari, ardei iuti, conopida, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, fenicul, telina, ceapa, usturoi, sparanghel, anghinare, praz, andive, toate ierburile aromatice ( marar, patrunjel, leustean, busuioc, tarhon, dafin, oregano etc.) si toate condimentele (sare, piper, boia iute/ dulce, scrtisoara, chimen, curt etc.).
• Oua fierte
• Mustar, maioneza, ketchup, sos soia


      Dieta optima cuprinde 3 mese pe zi, micul dejun fiind cea mai importanta, iar cina cea mai putin importanta masa a zilei.
    Beti cantitati mari de lichide intre mese.
    Dieta este bazata pe alimente care pot fi consummate in cantitati nelimitate si pe anumite limente care se consuma in cantitati limitate totalizand 4 puncte / zi.
    Masurati-va greutatea o data pe saptamana la aceeasi ora si in aceleasi conditii. Daca dupa prima saptamana , greutatea ramane aceeasi cu 4 puncte, puteti adauga 5 puncte din alimentele restrictionate la dieta zilnica. In acest fel, prin scaderea sau adaugarea de puncte/ zi la dieta saptamanala va puteti scadea sau creste greutatea sau va puteti mentine.
     De retinut: o data pe luna la interval regulate ( ultimele 4 zile ale lunii) urmati dieta 1 pentru a va mentine greutatea stabile pe termen lung.